Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
28-03-2024 - Vrijdag 29 maart 2024 eerder gesloten
25-03-2024 - Hof Arnhem-Leeuwarden 12 maart 2024, ECLI:NL:GHARL:2024:1864

Wie plukt de vruchten van de ODV? (Estate Planner Digitaal 2022/11)

LinkedIn
15-12-2022 | Categorie: Literatuur

Mr. A. van Maurik

In de Handreiking ‘Oudedagsverplichting en vererving van de termijnen’ van het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen van de Belastingdienst (hierna: CAP) wordt onder meer ingegaan op de situatie waarin tot de nalatenschap een aanspraak op de BV ingevolge een oudedagsverplichting (ODV) behoort en de langstlevende op grond van het testament van de DGA het vruchtgebruik van de nalatenschap gelegateerd krijgt. In de Handreiking wordt de indruk gewekt dat de uit te keren termijnen van de ODV kwalificeren als een vrucht in civiele zin en als zodanig aan de langstlevende toekomen. Vervolgens worden op basis van deze veronderstelling de fiscale gevolgen geschetst. Maar kwalificeert een ODV-termijn wel als een vrucht? En is het vervolgens wel de langstlevende die in fiscale zin de ODV-uitkeringen geniet?
Indien de ODV-termijnen in tegenstelling tot het standpunt van het CAP, juist als kapitaalrestituties worden beschouwd en niet als vruchten, is het naar de mening van de auteur niet nodig dat de langstlevende tevens als erfgenaam is benoemd in het testament. Bovendien heeft dit tot gevolg dat de loon- en inkomstenbelasting niet moet worden geheven van de langstlevende, maar van de kinderen als bloot eigenaren. Afhankelijk van het toepasselijk tarief bij de kinderen, kan dit een voordeel opleveren ten opzichte van de situatie dat de belasting wordt geheven bij de langstlevende. Een nadeel is echter de hogere imputatie van de partnervrijstelling voor de erfbelasting bij de langstlevende doordat geen rekening mag worden gehouden met een latentie van 30% nu de langstlevende immers geen inkomstenbelasting verschuldigd is. Afhankelijk van de specifieke situatie kan het met name fiscaal dan ook gunstig zijn om een ODV-termijn goederenrechtelijk juist niet als vrucht te kwalificeren.

Het online vakblad Estate Planner Digitaal bevat artikelen over actuele onderwerpen op het gebied van estate planning, maar stopt helaas per 1 januari 2023. Beschikt u over een licentie op ons online vakblad, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel Estate Planner Digitaal 2022/11.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin