Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
03-05-2024 - Verboden toegang voor (on)bevoegden (WPNR 2024/7457)
30-04-2024 - Levensverzekering, gemengde polis en samengesteld gezin: de Hoge Raad snapt het. De estateplanner ook?! (FTV 2024/12)

EVIVA ESPANA de fiscale gevolgen van een vakantiewoning in Spanje (Vp-Bulletin 2022/50)

LinkedIn
27-02-2023 | Categorie: Literatuur

Mr. T.N. Peters van Neijenhof en E.M. Klein Rot

In dit artikel gaan de auteurs in op de fiscale gevolgen van het aankopen en houden van een woning in Spanje door een fiscaal inwoner van Nederland zonder dat de desbetreffende particulier ook daadwerkelijk zijn fiscale woonplaats naar Spanje verplaatst. Tevens gaan zij in op de gevolgen indien de aankoop wordt gefinancierd met extern vermogen. De problematiek die speelt in het geval van een emigratie is van een andere orde en valt buiten het bereik van dit artikel.
Het is goed om te weten dat Spanje uit 17 autonome regio’s bestaat. Het Spaanse belastingstelsel is zo ingericht dat deze bevoegd zijn voor bepaalde belastingen (zoals de vermogensbelasting en schenk- en erfbelasting) af te wijken van de nationale fiscale wetgeving voor wat betreft tarieven en vrijstellingen. Indien een nationale regeling ongunstiger is dan de regeling van de regio waarin de vakantiewoning is gelegen, mag de niet-Spaans-ingezetene een beroep doen op deze regionale regeling. Hierdoor kunnen tussen de verschillende regionen aanzienlijke verschillen in belastingheffing optreden. In dit artikel gaan de auteurs echter voornamelijk in op de nationale wetgeving.
Om de concrete fiscale gevolgen van een (voorgenomen) aankoop van een woning in Spanje in kaart te brengen is het daarom altijd raadzaam een (fiscaal) deskundige in de arm te nemen om onverwachte fiscale “kosten” te voorkomen.

Wanneer u een abonnement heeft op Vp-Bulletin via Kluwer Navigator, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel Vp-Bulletin 2022/50.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin