Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
03-05-2024 - Verboden toegang voor (on)bevoegden (WPNR 2024/7457)
30-04-2024 - Levensverzekering, gemengde polis en samengesteld gezin: de Hoge Raad snapt het. De estateplanner ook?! (FTV 2024/12)

Periodieke gift op twee levens toch mogelijk (FBN 2023/2)

LinkedIn
27-02-2023 | Categorie: Literatuur

Prof. dr. S.J.C. Hemels

Na jarenlange onzekerheid heeft de Hoge Raad in oktober 2022 het verlossende woord gesproken: een periodieke schenking die afhankelijk is van twee levens voldoet aan de vereisten voor periodieke giftenaftrek. Dit artikel bespreekt dit arrest en zijn voorgeschiedenis en betrekt daarbij ook de in de consultatieversie van het conceptwetsvoorstel Fiscale verzamelwet 2024 voorgestelde wijzigingen in de voorwaarden voor periodieke giften.
De 1% eis is al voor dit wettelijk kon worden vastgelegd van tafel. De overlijdenseis staat echter nog fier overeind en mag van de staatssecretaris niet anders worden gemitigeerd dan via een, voor de schenker tot kosten leidend en voor de anbi tot onzekerheid over de ontvangst leidend, legaat of verzekering. Het is de vraag of de staatssecretaris hiermee niet nogmaals een onjuiste invulling geeft aan de onzekerheidseis, die immers vanuit de schenker, en niet vanuit de begiftigde moet worden beoordeeld. Los daarvan zou het te prijzen zijn als de staatssecretaris belastingplichtigen niet dwingt om ook te procederen over deze ratioloze en met doel en strekking van de giftenaftrek strijdige eis.

Wanneer u een abonnement heeft op SDU Opmaat, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel FBN 2023/2.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin