Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
03-05-2024 - Verboden toegang voor (on)bevoegden (WPNR 2024/7457)
30-04-2024 - Levensverzekering, gemengde polis en samengesteld gezin: de Hoge Raad snapt het. De estateplanner ook?! (FTV 2024/12)

De Overbruggingswet box 3 en de bijzondere gevolgen voor schuldposities zoals de schuldigerkenning uit vrijgevigheid (KWEP 2022/21)

LinkedIn
01-03-2023 | Categorie: Literatuur

Mr. drs. B.B.A. de Kroon

Naar aanleiding van het welbekende Kerstarrest,1 waarin de Hoge Raad kort gezegd het vanaf 2017 geldende box 3-systeem in bepaalde situaties strijdig oordeelde met het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM), wordt gewerkt aan een nieuwe heffingssystematiek voor vermogensinkomsten waarin het werkelijke rendement centraal wordt gesteld. Het nieuwe systeem zal naar alle waarschijnlijkheid pas vanaf 20262 ingaan. Met ingang van 2023 zal de Overbruggingswet box 3 gelden. Deze tijdelijke regeling, waarvan het voorstel op Prinsjesdag werd gepresenteerd, moet voorzien in een heffingssystematiek die in overeenstemming is met genoemd arrest.
Na een algemene uiteenzetting hiervan zal aan de hand van verschillende cijfervoorbeelden specifiek worden ingegaan op de gevolgen van de berekeningswijze van het zogenoemde effectieve rendementspercentage. Deze zorgt ervoor dat het effectieve rendementspercentage (veel) hoger kan zijn dan 100%! Dit is met name het geval als er sprake is van een stevige schuldpositie in box 3. Daarbij wordt veelal gedacht aan gefinancierde vermogensbestanddelen, maar dit kan zich bijvoorbeeld ook voordoen als er in het verleden schuldigerkenningen uit vrijgevigheid zijn gedaan.
Afhankelijk van de (vermogens)situatie van de schenker en de wensen van de begiftigde kan het passend zijn om schuldig erkende bedragen vervroegd af te lossen. Een generieke aanbeveling kan echter niet worden gemaakt. Dit hangt af van verschillende factoren die allemaal in de afweging moeten worden meegenomen. Wanneer men de (potentiële) besparing van erfbelasting meeweegt, blijft de schuldigerkenning uit vrijgevigheid nog steeds een interessante techniek ter (gedeeltelijke) invulling van een familiale schenkingsplanning.

Wanneer u een abonnement heeft op KWEP via Kluwer Navigator, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel KWEP 2022/21.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin