Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
03-05-2024 - Verboden toegang voor (on)bevoegden (WPNR 2024/7457)
30-04-2024 - Levensverzekering, gemengde polis en samengesteld gezin: de Hoge Raad snapt het. De estateplanner ook?! (FTV 2024/12)

Excessief lenen bij de eigen BV voor de notariële praktijk (FBN 2023/19)

LinkedIn
16-05-2023 | Categorie: Literatuur

Mr. T.C. Hoogwout

Per 1 januari 2023 is de Wet excessief lenen bij eigen vennootschap in werking getreden. Op grond van deze wet worden schulden aan de vennootschappen waarin de belastingplichtige een aanmerkelijk belang heeft, voor zover deze meer bedragen dan € 700.000 per ultimo van het kalenderjaar aangemerkt als positief fictief regulier voordeel uit aanmerkelijk belang (box 2). Als de schuld geheel of gedeeltelijk wordt afgelost is sprake van een negatief fictief regulier voordeel uit aanmerkelijk belang, voor zover in een eerder jaar een positief fictief regulier voordeel in aanmerking is genomen. Door deze systematiek wordt in beginsel niet meer inkomstenbelasting geheven, maar het is mogelijk dat in een jaar genoten negatief fictief regulier niet kan worden verrekend met een regulier- of vervreemdingsvoordeel, of via de verliesverrekening. In dit artikel wordt de regeling summier besproken en komen verschillende aspecten die kunnen spelen in de notariële praktijk aan bod.
Hoewel de onderhavige regeling in vergelijking met sommige andere fiscale regelingen niet ingewikkeld is, kan men in de notariële praktijk hiermee onverwacht worden geconfronteerd door de koppeling met een andere wettelijke regeling, zoals de eigenwoningschuld bij een echtscheidingsprocedure of het overlijden van de aanmerkelijkbelanghouder. Het is belangrijk hierop in de praktijk bedacht te zijn, zodat eventueel tijdig passende maatregelen kunnen worden genomen.

Wanneer u een abonnement heeft op SDU Opmaat, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel FBN 2023/19.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin