Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
03-05-2024 - Verboden toegang voor (on)bevoegden (WPNR 2024/7457)
30-04-2024 - Levensverzekering, gemengde polis en samengesteld gezin: de Hoge Raad snapt het. De estateplanner ook?! (FTV 2024/12)

De toekomst van het familiefonds (Vp-Bulletin 2023/33)

LinkedIn
25-07-2023 | Categorie: Literatuur

K. Herselman en J. van Oostenbrugge

Het fonds voor gemene rekening (FGR) is een veelvoorkomende rechtsfiguur bij het structureren van familievermogen. Zo kan een FGR familievermogen bij elkaar houden en/of gebruikt worden om de zeggenschap vorm te geven. Verder biedt een FGR meer privacybescherming dan bijvoorbeeld een BV of NV. Het gebruik van een FGR om privacy te waarborgen, is de afgelopen jaren sterk in populariteit toegenomen omdat een FGR niet verplicht is om een jaarrekening te publiceren en omdat een FGR niet hoeft te worden ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel.
De toegenomen populariteit van het gebruik van een FGR lijkt parallel te lopen met de toegenomen belangstelling van de (nationale en Europese) wetgever met betrekking tot anonimiseringsstructuren. Zo geldt sinds 1 november 2022 een registratieplicht voor de uiteindelijke belanghebbenden (UBO’s) van trusts en soortgelijke juridische constructies (waaronder FGR’s) en is recent het wetsvoorstel ‘Wet aanpassing fonds voor gemene rekening, vrijgestelde beleggingsinstelling en fiscale beleggingsinstelling’ ter consultatie aangeboden. Dit conceptwetsvoorstel maakt grotendeels een einde aan anonimiseringsstructuren waarbij een FGR als fiscaal niet transparant vehikel wordt gebruikt. Dit wetsvoorstel zal dan ook gevolgen hebben voor vermogende particulieren en families die vermogen in een niet-transparant FGR (hierna ook wel: familiefonds) hebben ingebracht.
Het voornemen is dat de wijziging van de materiële bepalingen, zoals de wijziging van de definitie van FGR, geldt met ingang van 1 januari 2025 en dat het overgangsrecht (met doorschuiffaciliteiten) geldt voor het jaar 2024.
In dit artikel staan de auteurs stil bij de fiscale gevolgen van bovengenoemd conceptwetsvoorstel voor het FGR; in het bijzonder voor het familiefonds. Hierbij bespreken zij tevens het overgangsrecht voor bepaalde situaties en structuren die worden geraakt door de voorgenomen wijzigingen. Zij beperken zich in dit artikel tot de gevolgen voor het FGR. De gevolgen van het conceptwetsvoorstel voor de FBI (fiscale beleggingsinstelling) en VBI (vrijgestelde beleggingsinstelling) laten zij buiten beschouwing.

Wanneer u een abonnement heeft op Vp-Bulletin via Kluwer Navigator, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel Vp-Bulletin 2023/33.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin