Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
03-05-2024 - Verboden toegang voor (on)bevoegden (WPNR 2024/7457)
30-04-2024 - Levensverzekering, gemengde polis en samengesteld gezin: de Hoge Raad snapt het. De estateplanner ook?! (FTV 2024/12)

Uitleg van uiterste wilsbeschikkingen; de sluizen open? (JBN 2024/1)

LinkedIn
16-01-2024 | Categorie: Literatuur

Mr. P.C. van Es

Op 10 november 2023 heeft de Hoge Raad een belangrijk arrest gewezen over de uitleg van uiterste wilsbeschikkingen bij gewijzigde omstandigheden. De grote vraag is wat de betekenis van dit arrest is voor de verdere koers van de Hoge Raad ten aanzien van uitleg van uiterste wilsbeschikkingen. Onduidelijk is nog of de Hoge Raad het oordeel van Valk deelt dat art. 4:46 lid 2 BW in wezen voor niet geschreven moet worden gehouden en wat dat in de praktijk precies zal blijken te gaan betekenen. Onduidelijk is ook nog hoe ver de leer van de uitleg van uiterste wilsbeschikkingen in het geval van gewijzigde omstandigheden uiteindelijk zal worden opgerekt.
Voor de notaris geldt ondertussen nog steeds het aloude adagium dat een goede notaris vele uitlegproblemen kan voorkomen. In dat verband is het van groot belang dat notarissen bij het opstellen van een uiterste wil zoveel mogelijk vooruitlopen en inspelen op wijzigingen van omstandigheden die zich in de toekomst mogelijk kunnen voordoen. Zo moeilijk is het toch niet om als notaris vooruit te lopen op een eventuele echtscheiding, gevolgd door een nieuw huwelijk. De procedure was partijen bespaard gebleven als de notaris in de uiterste wil had opgenomen dat de erflater zijn broer tot erfgenaam benoemde ‘voor het geval hij (de erflater) overlijdt zonder achterlating van een echtgenoot of geregistreerd partner en/of afstammelingen’.

Wanneer u een abonnement heeft op SDU Opmaat, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel JBN 2024/1.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin