Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
03-05-2024 - Verboden toegang voor (on)bevoegden (WPNR 2024/7457)
30-04-2024 - Levensverzekering, gemengde polis en samengesteld gezin: de Hoge Raad snapt het. De estateplanner ook?! (FTV 2024/12)

Juridische aandachtspunten bij het overdragen van kunst aan de Staat in ruil voor kwijtschelding van erfbelasting (KWEP 2023/18)

LinkedIn
22-01-2024 | Categorie: Literatuur

Mr. E.R.N. Benjamins

Op grond van de Successiewet is het mogelijk om erfbelasting met cultuurgoederen ‘te betalen’. Wanneer voorwerpen van kunsthistorisch of cultuurhistorisch belang worden overgedragen aan de Staat, kan voor 120% van de waarde van het cultuurgoed kwijtschelding van erfbelasting en de daarmee samenhangende belastingrente worden verkregen. Doel van de regeling is het behoud van waardevolle kunstvoorwerpen voor Nederland. Het is alweer enige tijd geleden dat er een artikel aan deze bepaling is gewijd in dit blad. En alhoewel de wettelijke bepaling nog steeds hetzelfde is, is het niet stil geweest rond de kwijtscheldingsregeling erfbelasting. Tijd dus om deze bepaling aan een nadere analyse te onderwerpen. Voor dit artikel heeft de auteur gekozen voor een praktische inslag en gaat zij in op een aantal juridische aandachtspunten bij het doen van een verzoek om toepassing van de kwijtscheldingsregeling.
De kwijtscheldingsregeling erfbelasting is een ogenschijnlijk eenvoudige regeling: in plaats van erfbelasting in geld te betalen, wordt door middel van het overdragen van cultuurgoederen aan de Staat in natura betaald. In de praktijk zijn er echter de nodige juridische aandachtspunten te onderkennen bij toepassing van de kwijtscheldingsregeling erfbelasting. Bijvoorbeeld de termijnen voor het indienen van een verzoek, het al dan niet vragen om uitstel van betaling in het licht van de invorderingsrente en het feit dat in beginsel alleen de verkrijgers van het cultuurgoed voor kwijtschelding van erfbelasting in aanmerking komen. Tot slot heeft de auteur een aantal oplossingsrichtingen aan de hand gedaan voor de situatie dat de waarde van het cultuurgoed hoger is dan de verschuldigde erfbelasting.

Wanneer u een abonnement heeft op KWEP via Kluwer Navigator, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel KWEP 2023/18.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin