Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
03-05-2024 - Verboden toegang voor (on)bevoegden (WPNR 2024/7457)
30-04-2024 - Levensverzekering, gemengde polis en samengesteld gezin: de Hoge Raad snapt het. De estateplanner ook?! (FTV 2024/12)

De bedrijfsopvolgingsregelingen anno 2023 gewikt en gewogen (Vp-Bulletin 2023/39)

LinkedIn
22-01-2024 | Categorie: Literatuur

Mr. drs. C.J.M. van de Luijtgaarden-Braat

In dit artikel worden de uitkomsten van het vervolgonderzoek naar de bedrijfsopvolgingsregelingen zoals beschreven in de Kamerbrief van 29 juni 2023 behandeld. Wat is de fiscale impact van de geschetste maatregelen voor bedrijfsopvolgingen in de jaren 2023 t/m 2026?
Ondernemende families laten hun beslissingen omtrent opvolging en de wijze waarop zij ondernemen wellicht niet louter afhangen van fiscale regelingen. Gezien de impact van de diverse bedrijfsopvolgingsregelingen is aannemelijk dat zij de toepassing daarvan wensen te optimaliseren. Aan de hand van voorbeelden heeft de auteur geïllustreerd wat op basis van de Kamerbrief de komende jaren mogelijk wijzigt in de toepassing en vereisten bij de DSR ab en BOR. De voorbeelden laten zien dat bij een gewenste opvolging niet alleen het moment zelf, maar ook beslissingen die in het verleden zijn genomen én toekomstige beslissingen impact kunnen hebben of en in hoeverre de bedrijfsopvolgingsregelingen benut kunnen worden. De nieuwe maatregelen leiden in de geschetste voorbeelden niet per se tot hele andere en/of onevenwichtige uitkomsten. Wel is het van belang dat de nadere uitwerking niet lang(er dan nodig) op zich laat wachten, de met deze regelingen gemoeide impact is te groot voor een langdurige periode van onzekerheid.

Wanneer u een abonnement heeft op Vp-Bulletin via Kluwer Navigator, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel Vp-Bulletin 2023/39.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin