Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
03-05-2024 - Verboden toegang voor (on)bevoegden (WPNR 2024/7457)
30-04-2024 - Levensverzekering, gemengde polis en samengesteld gezin: de Hoge Raad snapt het. De estateplanner ook?! (FTV 2024/12)

Huwelijksvermogensrechtelijke bedingen en quasi-legaat (WPNR 2023/7422)

LinkedIn
01-08-2023 | Categorie: Literatuur

Prof. mr. F.W.J.M. Schols

De auteur schreef meer dan twintig jaar geleden dat het hem zou niet bevreemden indien voor Boek 4 BW ook het finale wederkerige verrekenbeding als een quasi-legaat gezien zal worden, met name gelet op de strekking van de quasi-legaatregeling. Voor de onderhavige problematiek op het snijvlak van het contractenrecht, relatievermogensrecht en erfrecht zijn drie van de vier in de wet geduide quasi-legaten van belang. Deze quasi-legaten worden ‘aangemerkt als een legaat ten laste van de gezamenlijke erfgenamen’. Niet voor alle onderdelen van het erfrecht maar voor de leerstukken inkorting en vermindering en – in bepaalde mate – voor de vereffening en de andere wettelijk rechten. De fictie brengt in grote lijnen het volgende met zich mee: we moeten doen alsof hetgeen waartoe het contract bij overlijden verplicht, zou zijn vormgegeven als legaat en vervolgens bezien wat alsdan de gevolgen zouden zijn geweest op de genoemde onderdelen.
De recente uitspraak van de Hoge Raad sterkt de auteur in de gedachte dat ook het alsof-beding louter werkend bij overlijden onder het quasi-legatenregime kan vallen. Op de eerste plaats blijkt uit het arrest dat men niet al meteen ontsnapt aan het quasi-legatenregime louter op de grond van het feit dat er sprake is van een huwelijksvermogensrechtelijk beding. Bovendien leert de uitspraak van de Hoge Raad ons iets over de vraag of het uitmaakt dat een alsof-beding niet louter werkt bij overlijden, maar ook bij scheiding. Wil men een economische gemeenschap invoeren die geen quasi-legaat is op het moment van overlijden dan dient men het verrekenbeding anders in te kleden en verrekening van dag tot dag mogelijk te maken. Notarissen zullen daarom vandaag de dag bij de boedelafwikkeling met een alsof-beding twee sommetjes maken.

Wanneer u een abonnement heeft op SDU Opmaat, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel WPNR 2023/7422.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin