Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
03-05-2024 - Verboden toegang voor (on)bevoegden (WPNR 2024/7457)
30-04-2024 - Levensverzekering, gemengde polis en samengesteld gezin: de Hoge Raad snapt het. De estateplanner ook?! (FTV 2024/12)

Geen BOR bij verlettering van aandelen? (WPNR 2023/7424)

LinkedIn
01-09-2023 | Categorie: Literatuur

Mr. L.P.E. Oort

In het Besluit Wob-verzoek bedrijfsopvolgingsregeling van 23 juli 2018 heeft de belastingdienst een aantal voor de praktijk relevante standpunten ingenomen met betrekking tot de bezitseis van de bedrijfsopvolgingsregeling in de SW bij verlettering van aandelen. De belastingdienst geeft aan dat na het verletteren tot tracking stock ‘nieuwe’ aandelen zijn ontstaan waardoor een nieuwe bezitstermijn gaat lopen. Deze visie van de belastingdienst heeft tot gevolg dat de BOR niet direct na de verlettering kan worden toegepast bij een bedrijfsoverdracht. Ook wordt het standpunt ingenomen dat houders van preferente aandelen niet zelfstandig aan de bezitseis kunnen voldoen. De vraag komt op of die standpunten juist zijn en of dit in lijn is met doel en strekking van de bezitseis. De ratio van de bezitseis werd duidelijk: het voorkomen van misbruik en het faciliteren van reële bedrijfsoverdrachten. In dit artikel worden eerst beknopt het verletteren van aandelen, de BOR en de bezitseis besproken. Vervolgens wordt nader ingegaan op het Wob-besluit en enkele van de daarin opgenomen standpunten van de belastingdienst.
Deze standpunten zijn besproken waarbij de volgende conclusies werden getrokken:

  • De belastingdienst is van mening dat bij verlettering tot tracking stock een nieuwe bezitstermijn gaat lopen. Deze uitkomst is niet in lijn met doel en strekking van de bezitseis van de BOR;
  • Het is onduidelijk of de belastingdienst van mening is dat een nieuwe bezitstermijn gaat lopen bij verlettering tot alle soorten letteraandelen. Mocht dit het geval zijn, dan is dat niet in lijn met doel en strekking van de bezitseis van de BOR;
  • De belastingdienst neemt het standpunt in dat preferente aandeelhouders niet zelfstandig kunnen kwalificeren voor de bezitseis. Die uitkomst is in lijn met doel en strekking van de bezitseis van de BOR. Een andere lezing van dat artikel is echter mogelijk.

Wanneer u een abonnement heeft op SDU Opmaat, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel WPNR 2023/7424.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin