Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
03-05-2024 - Verboden toegang voor (on)bevoegden (WPNR 2024/7457)
30-04-2024 - Levensverzekering, gemengde polis en samengesteld gezin: de Hoge Raad snapt het. De estateplanner ook?! (FTV 2024/12)

Omzetting van geregistreerd partnerschap in een huwelijk of vice versa in het IPR (WPNR 2023/7424)

LinkedIn
01-09-2023 | Categorie: Literatuur

Mr. S.H. Heijning

In Nederland bestaat sinds 1 januari 1998 naast het huwelijk het geregistreerd partnerschap. Bij de openstelling van het huwelijk voor personen van hetzelfde geslacht op 1 april 20011 is het mogelijk gemaakt om een huwelijk via de burgerlijke stand om te zetten in een geregistreerd partnerschap. Ook is het sinds diezelfde datum mogelijk gemaakt om een geregistreerd partnerschap om te zetten in een huwelijk. Bij de Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding werd de mogelijkheid van omzetting van een huwelijk in een geregistreerd partnerschap afgeschaft. De vraag is echter hoe in het Nederlandse IPR met de verschillende vormen van omzetting wordt omgegaan. Dat roept verschillende vragen op.
Binnen Nederland kan na 1 maart 2009 alleen het geregistreerd partnerschap omgezet worden in een huwelijk, maar partners vrezen soms dat die omzetting in het buitenland niet erkend kan worden en zoeken dan naar andere oplossingen. De geregistreerde partners trouwen dan met elkaar in het buitenland, indien het geregistreerd partnerschap niet erkend kan worden en omzetting niet mogelijk is. Die constructie leidt tot de vraag of de partners dan als gehuwd worden aangemerkt. Of geldt het geregistreerd partnerschap dan nog voor hen? Een andere vraag is welk vermogensrecht geldt volgens Nederlands IPR na omzetting. In Boek 10 BW zijn geen artikelen gewijd aan de omzetting van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk in internationale gevallen.

Wanneer u een abonnement heeft op SDU Opmaat, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel WPNR 2023/7424.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin