Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
03-05-2024 - Verboden toegang voor (on)bevoegden (WPNR 2024/7457)
30-04-2024 - Levensverzekering, gemengde polis en samengesteld gezin: de Hoge Raad snapt het. De estateplanner ook?! (FTV 2024/12)

(Zuivere en beneficiaire) aanvaarding en verwerping (WPNR 2023/7431)

LinkedIn
01-11-2023 | Categorie: Literatuur

Prof. mr. L.C.A. Verstappen

Het systeem van (zuivere en beneficiaire) aanvaarding en verwerping als zodanig is bij de invoering van het nieuwe Boek 4 BW niet fundamenteel veranderd. Het uitbrengen van de keuze kan evenals onder het oude recht het geval was door het uitbrengen van een verklaring ter griffie van de rechtbank en het zuiver aanvaarden door het verrichten van bepaalde daden van zuivere aanvaarding nog steeds. Ten opzichte van het oude recht was nieuw dat in sommige gevallen de gevolgen van zuivere en beneficiaire aanvaarding van rechtswege intreden. Dat is het geval na termijnstelling, nadat een erfgenaam beneficiair heeft aanvaard en als een wettelijke vertegenwoordiger verzuimt een keuze uit te brengen namens de vertegenwoordigde. Ook de gevolgen van het uitbrengen van de keuze zijn grosso modo niet veel anders dan onder het oude recht, zij het dat het nieuwe recht de gevolgen van beneficiaire aanvaarding veel meer tot in detail zijn uitgewerkt in de vorm van de wettelijke vereffening van de derde afdeling van de zesde titel van Boek 4 BW. Daarnaast zijn er nog wat kleinere verschillen. Ook de positie van de schuldeisers van erfgenamen was anders.
Dat het huidige systeem in alle opzichten succesvol is, kan helaas niet gezegd worden. De auteur bespreekt enkele problemen waar de rechtspraktijk de afgelopen jaren tegenaan is gelopen. Het is geen limitatieve opsomming, maar het geeft wel een indicatie van wat voor verbetering vatbaar is.

Wanneer u een abonnement heeft op SDU Opmaat, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel WPNR 2023/7431.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin