Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
03-05-2024 - Verboden toegang voor (on)bevoegden (WPNR 2024/7457)
30-04-2024 - Levensverzekering, gemengde polis en samengesteld gezin: de Hoge Raad snapt het. De estateplanner ook?! (FTV 2024/12)

Verhoging wettelijke rente per 1 januari 2024 naar 7% (Vp-Bulletin 2024/9)

LinkedIn
18-04-2024 | Categorie: Literatuur

Mr. drs. ing. J. van het Hof

Na een lange periode van dalende rentes, is sinds 2023 het tijdperk aangebroken van stijging. In drie stappen is het rentepercentage van de wettelijke rente voor niet-handelstransacties gestegen van 2% naar inmiddels 7% per 1 januari 2024. Omdat in het erfrecht de wettelijke rente een rol speelt, is het voor de fiscale en juridische afwikkeling van erfrechtelijke vorderingen van belang om te kijken naar de gevolgen van deze recente rentestijging. In dit artikel meer over deze gevolgen en de gevolgen van andere rentewijzigingen voor de afwikkeling van een nalatenschap van een vermogende particulier.
De stijging van de wettelijke rente naar 7% per 1 januari 2024 heeft tot gevolg dat de erfrechtelijke vorderingen waarop de wettelijke verhoging op grond van de wettelijke verdeling of legitieme portie van toepassing is voor het eerst sinds de invoering van deze bepalingen in 2003 worden vermeerderd. Fiscaal heeft dit geen gevolgen als het gaat om de hoogte van de verkrijgingen van de langstlevende echtgenoot en de kinderen. Wel kan de rentebijschrijving de nalatenschap van de langstlevende echtgenoot uithollen en daarmee tot gevolg hebben dat de verschuldigde erfbelasting bij zijn overlijden vermindert. Goede vastlegging van de omvang van de geldvordering van de kinderen en de (variabele) rente verdient aanbeveling!
Tot slot kan tijdig indienen van de aangifte erfbelasting of het verzoeken om een voorlopige aanslag, belastingrente voorkomen c.q. verminderen. En ook voor de erfbelasting geldt: betaal een (voorlopige) aanslag op tijd om de invorderingsrente van inmiddels 4% te voorkomen!

Wanneer u een abonnement heeft op Vp-Bulletin via Kluwer Navigator, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel Vp-Bulletin 2024/9.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin