Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
03-05-2024 - Verboden toegang voor (on)bevoegden (WPNR 2024/7457)
30-04-2024 - Levensverzekering, gemengde polis en samengesteld gezin: de Hoge Raad snapt het. De estateplanner ook?! (FTV 2024/12)

Wet excessief lenen in de estateplanningspraktijk (KWEP 2024/2)

LinkedIn
18-04-2024 | Categorie: Literatuur

Mr. T.C. Hoogwout

Op 1 januari 2023 is de Wet excessief lenen bij de eigen vennootschap in werking getreden en als gevolg hiervan is de aanmerkelijkbelangregeling uitgebreid met het fictief reguliere voordeel. Dit betreft een maatregel tegen het lenen bij de eigen vennootschap, met als doel het voorkomen van het uitstel of zelfs afstel van de aanmerkelijkbelangheffing door bovenmatig te lenen van de eigen vennootschap. Afhankelijk van de tarieven in box 1, 2 en 3 kan de aanmerkelijkbelangregeling aantrekkelijk zijn voor zowel ondernemers als beleggers. In dit artikel wordt ingegaan op de gevolgen van de Wet excessief lenen in de estateplanningspraktijk. Na bespreking van de wettelijke regeling, waaronder de situatie van het overlijden van de aanmerkelijkbelanghouder, komen enige gevolgen aan bod voor de estateplanningspraktijk.
Als de totale som van de schulden van de aanmerkelijkbelanghouder en zijn partner aan de vennootschap(pen), waarin hij een aanmerkelijk belang heeft, meer dan € 700.000 bedroeg op 31 december 2023, werd dat meerdere als een fictief regulier voordeel in aanmerking genomen bij het inkomen uit aanmerkelijk belang. Van de schulden is de eigenwoningschuld, waarvoor hypothecair zekerheid is verstrekt aan de vennootschap uitgezonderd van deze regeling. Vanaf 2024 is het wettelijk maximumbedrag voor de schulden verlaagd van € 700.000 naar € 500.000. In de praktijk krijgt de estateplanner met deze regeling te maken als de aanmerkelijkbelanghouder met een bovenmatige schuld overlijdt, of als een aanmerkelijkbelanghouder met een eigenwoningschuld overlijdt en voor diens erfgenamen de woning van de erflater niet als eigen woning kwalificeert en de schuld hoger is dan het maximumbedrag van € 500.000. Daarnaast kan de erfgenaam te maken krijgen met deze regeling terwijl bij de erflater geen sprake was van een bovenmatige schuld, aangezien de schuld bij hem lager was dan € 500.000 en dat eveneens het geval was bij de met de aanmerkelijkbelanghouder verbonden persoon. In de praktijk is het moment van het (partieel) verdelen van de schuld en het aanmerkelijk belang een aandachtspunt om te voorkomen dat de erfgenamen te maken krijgen met het fictief reguliere voordeel. Tevens is een aandachtspunt dat deze regeling eveneens geldt voor de in het buitenland woonachtige erflaters met een aanmerkelijk belang en diens erfgenamen.

Wanneer u een abonnement heeft op KWEP via Kluwer Navigator, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel KWEP 2024/2.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin