Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
03-05-2024 - Verboden toegang voor (on)bevoegden (WPNR 2024/7457)
30-04-2024 - Levensverzekering, gemengde polis en samengesteld gezin: de Hoge Raad snapt het. De estateplanner ook?! (FTV 2024/12)

De omgekeerde wereld: (geen) inschrijving van huwelijkse voorwaarden bij een uitgebreidere huwelijksgemeenschap? (JBN 2024/12)

LinkedIn
18-04-2024 | Categorie: Literatuur

Mr. dr. R.E. Brinkman

Met het nieuwe huwelijksvermogensrecht is de uitgebreide (ook wel algehele) gemeenschap van goederen afgeschaft en een beperkte gemeenschap van goederen ingevoerd. Waar huwelijkse voorwaarden voor 2018 veelal leidden tot een beperktere gemeenschap dan de wettelijke gemeenschap of zelfs tot uitsluiting van elke gemeenschap, kunnen huwelijkse voorwaarden vanaf 2018 tot twee uitkomsten leiden: niet alleen tot een beperktere gemeenschap/uitsluiting van elke gemeenschap, maar net zo goed een uitgebreidere (algehele) gemeenschap van goederen. Dat roept in het laatste geval de vraag op of de huwelijkse voorwaarden nog wel in het huwelijksgoederenregister moeten worden ingeschreven. In deze bijdrage wordt op die vraag ingegaan.
In een dergelijke situatie zouden de echtgenoten juist wel eens van inschrijving willen afzien, omdat inschrijving niet in hun belang is, maar juist in dat van derden. Natuurlijk kunnen de echtgenoten ook zelf een belang bij registratie hebben, bijvoorbeeld vanwege de betere vindbaarheid in geval van scheiding en overlijden. Tegelijkertijd is dat relatief: veel stellen hebben samenlevingscontracten die ook niet in een openbaar register geregistreerd worden. In geval van een echtscheiding zullen de meeste echtgenoten – net als ongehuwde stellen – zich waarschijnlijk wel herinneren dat zij, bij welke notaris dan ook, relatievermogensrechtelijke afspraken hebben gemaakt. En stel dat de echtgenoten van inschrijving willen afzien, zouden de huwelijkse voorwaarden vanwege de vindbaarheid dan wel in het Centraal Testamentenregister (CTR) ingeschreven kunnen worden? Overigens zou het de overheid sieren als de inschrijving in het huwelijksgoederenregister net zo ‘goedkoop’ zou worden gemaakt als inschrijving van een akte in het CTR; dat zou een deel van deze discussie veel minder interessant maken.

Wanneer u een abonnement heeft op SDU Opmaat, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel JBN 2024/12.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin