Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
03-05-2024 - Verboden toegang voor (on)bevoegden (WPNR 2024/7457)
30-04-2024 - Levensverzekering, gemengde polis en samengesteld gezin: de Hoge Raad snapt het. De estateplanner ook?! (FTV 2024/12)

Vermogen structureren voor de vermogende particulier anno 2024 (FBN 2024/5)

LinkedIn
18-04-2024 | Categorie: Literatuur

Mr. A.C.M. de Vries

Het hebben van vermogen brengt een verantwoordelijkheid mee. Die strekt zich uiteraard uit tot de wijze waarop het vermogen wordt belegd, maar ook de fiscale aspecten van het vermogen en de zeggenschap zijn belangrijke factoren. In het afgelopen jaar is een aantal fiscale wetsvoorstellen aangekondigd, en soms al aangenomen, die mogelijk invloed hebben op de wijze waarop het vermogen is gestructureerd. De aangenomen wetsvoorstellen geven de belastingplichtigen en hun adviseurs de tijd om in 2024 eventueel te herstructureren. In dit artikel worden de ontwikkelingen samengevat en onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor de vermogende particulier anno 2024.
Zo lang box 2 en box 3 nog bestaan, kan hiertussen een keuze worden gemaakt. Op dit moment geldt nog steeds dat in box 2 belasting wordt betaald over het werkelijke rendement, terwijl in box 3 wordt uitgegaan van een forfaitair rendement. Een belastingplichtige met de voorkeur belasting te betalen over het werkelijke rendement zal box 2 opzoeken. Dit kan eenvoudig met een bv, maar is wat betreft privacy niet ideaal. De bekende box 2 privacystructuren met een open cv of open FGR zijn per 1 januari 2025 niet meer mogelijk. Uitgeweken moet worden naar een bv met daaronder een cv of een buitenlandse entiteit. Niet iedere belastingplichtige zal een buitenlandse structuur wenselijk vinden. Een alternatief dat de privacy beschermt maar fiscaal enige onzekerheid meebrengt is box 3 en erop rekenen dat ook het huidige box 3-stelsel geen standhoudt bij de Hoge Raad. Met betrekking tot de Wet Rechtsherstel box 3 ligt op dit moment een zaak bij de Hoge Raad. Advocaat-generaal Wattel komt tot de conclusie dat de Wet Rechtsherstel box 3 alleen voor spaarders in overeenstemming is met het Kerst-arrest. Voor bezitters van ander vermogen is de wet in strijd met het discriminatieverbod en eigendomsrecht. Met het verdwijnen van de open cv en open FGR als box 2-structuur en de onzekere heffing in box 3, kan de stichting administratiekantoor een uitkomst bieden. De certificaten worden in box 3 belast als overige bezitting tegen de nettowaarde van het gecertificeerde vermogen. Dit betekent dat een schuld die is aangegaan door de stichting administratiekantoor voor de aankoop van beleggingen volledig in mindering komt op de waarde. Op deze manier kan de grondslag voor box 3 worden verlaagd. Belangrijk is wel dat de schuld tot maximaal € 500.000 kan worden aangegaan bij de eigen bv.
Met iedere cliënt moet worden afgetast wat de echte wensen zijn en hoe de situatie is, om tot een (voor nu) goede oplossing te komen.

Wanneer u een abonnement heeft op SDU Opmaat, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel FBN 2024/5.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin