Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
05-07-2024 - Update Modellen Huwelijkse Voorwaarden
02-07-2024 - Bijeenkomst EPX-Circle: maandag 30 september 2024 vanaf 1430u

Bedrijfsopvolgingsregeling


Met ingang van 1 januari 2010 zijn de fiscale faciliteiten bij de schenking en vererving van een IB-onderneming, aanmerkelijkbelangaandelen en ter beschikking gestelde panden ingrijpend gewijzigd. Bedrijfsstructuren worden sindsdien voornamelijk nog opgezet met het oog op het zoveel mogelijk benutten van de doorschuiffaciliteit in de inkomstenbelasting en van de ondernemingsvrijstelling in de schenk- en erfbelasting: 100% tot € 1.325.253 (2024) en 83% over het meerdere.

Voor de berekening van de 100%-vrijstelling is het niet van belang hoeveel ondernemers tot het ondernemingsvermogen gerechtigd zijn. Evenmin is relevant of een schenking ineens of in delen plaatsvindt. De 100%-vrijstelling wordt namelijk bepaald naar het evenredige deel dat de verkrijger in de zogenoemde ‘objectieve onderneming’ verkrijgt. Bij een eenmanszaak levert het in de praktijk over het algemeen niet veel moeilijkheden op om vast te stellen wat precies tot de objectieve onderneming behoort. Bij een vennootschap onder firma of bij aanmerkelijkbelangaandelen blijkt dit echter wel het geval te zijn, vooral indien sprake is van een holdingstructuur. De bezittingen en schulden van de werkmaatschappij moeten namelijk worden toegerekend aan de holdingvennootschap (groepsconsolidatie), waarna dit vermogen dient te worden gesplitst in een deel ondernemingsvermogen en een deel beleggingsvermogen. Is aan de werkmaatschappij bovendien door één van de aanmerkelijkbelanghouders een pand ter beschikking gesteld dat dienstbaar is aan haar onderneming, dan behoort ook dit pand tot de objectieve onderneming. Een programma dat de objectieve onderneming kan berekenen, is in veel gevallen dan ook geen overbodige luxe.

Met het online rekenprogramma Bedrijfsopvolgingsregeling kunt u de objectieve onderneming tot op de euro nauwkeurig berekenen. Bovendien berekent u met dit programma eenvoudig het van schenk- en erfbelasting vrijgestelde ondernemingsvermogen, de geconserveerde waarde alsmede de materieel en latent verschuldigde inkomstenbelasting.

Na het invullen van een korte vragenlijst genereert u met Bedrijfsopvolgingsregeling met één druk op de knop een document op maat, waarin een uitgebreide specificatie van de gemaakte berekeningen is opgenomen. Het document wordt aangeboden in PDF en is direct klaar voor gebruik. U hoeft het enkel nog af te drukken.

Prijs
Een licentie voor de toepassing Bedrijfsopvolgingsregeling kost € 300,00 excl. btw per jaar. Bij aanschaf van één licentie mogen (maximaal) vijf gebruikers worden aangewezen.

Informatie
Voor meer informatie over de toepassing Bedrijfsopvolgingsregeling kunt u contact opnemen met mr. Pascal Baard (pbaard@estateplanningexpert.nl) of mr. drs. Jessica Cantineau (cantineau@estateplanningexpert.nl). Beiden zijn telefonisch bereikbaar onder nummer 026-3708699.


Offerte aanvragen


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin