Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
01-12-2023 - HR 1 december 2023, ECLI:NL:HR:2023:1664
30-11-2023 - Update Modellen Huwelijkse Voorwaarden

Vormvaste aangifte schenk- en erfbelasting

LinkedIn
20-03-2017 | Categorie: Algemeen

Onze aangifteprogramma’s voldoen nog volledig aan de normen van de Belastingdienst

In het nieuwsbericht over de software-update per 1 januari 2017 hebben wij gemeld dat meerdere gebruikers van de toepassing Aangifte Erfbelasting bij ons hebben geïnformeerd naar de stand van zaken met betrekking tot het vormvaste aangifteformulier. In de nota naar aanleiding van het verslag inzake het wetsvoorstel Belastingplan 2017 was namelijk aan de Tweede Kamer gemeld dat het vanaf 1 januari 2017 verplicht zou zijn een voorgeschreven papieren of digitaal aangifteformulier voor de erfbelasting te gebruiken. Volgens de staatssecretaris van Financiën wordt hiermee gewaarborgd dat de aangiften gestructureerd binnenkomen en de juiste gegevens bevatten.

Op 1 januari 2017 was al duidelijk dat door de Belastingdienst nog werd gewerkt aan de vormgeving van de aangifte. Onze toepassing Aangifte Erfbelasting kon op dit punt dan ook nog niet worden aangepast. Inmiddels hebben wij diverse gesprekken gevoerd met de Belastingdienst – niet alleen over de aangifte voor de erfbelasting, maar ook over de aangifte voor de schenkbelasting. Kort gezegd zijn hierbij de volgende afspraken gemaakt:

 1. Voor aangiften voor de schenkbelasting 2017 kan gewoon gebruik worden gemaakt van onze gratis toepassing Aangifte Schenkbelasting.
   
 2. Voor aangiften voor de erfbelasting 2017 kan gewoon gebruik worden gemaakt van onze toepassing Aangifte Erfbelasting.
   
 3. Aangiften voor de schenkbelasting 2018 (en verder) dienen digitaal te worden ingediend. Wij zullen daarom in de loop van dit jaar een nieuw programma ontwikkelen, waarmee het mogelijk wordt om elektronisch aangifte te doen voor de schenkbelasting.
   
 4. Ook voor aangiften voor de erfbelasting 2018 kan gewoon gebruik worden gemaakt van onze toepassing Aangifte Erfbelasting.
   
 5. Aangiften voor de erfbelasting 2019 (en verder) dienen digitaal te worden ingediend. Wij zullen daarom in de loop van 2018 onze toepassing Aangifte Erfbelasting dusdanig aanpassen, dat het mogelijk wordt om hiermee elektronisch aangifte te doen voor de erfbelasting.

Oftewel: onze aangifteprogramma’s voor de schenk- en erfbelasting 2017 voldoen volledig aan de normen van de Belastingdienst!

Vragen/opmerkingen
Mocht u naar aanleiding van het bovenstaande vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met mr. Pascal Baard:
Tel: 026-3708699
E-mail: pbaard@estateplanningexpert.nl

Naar algemeen overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin