Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
01-12-2023 - HR 1 december 2023, ECLI:NL:HR:2023:1664
30-11-2023 - Update Modellen Huwelijkse Voorwaarden

Update Modellen Huwelijkse Voorwaarden

LinkedIn
20-07-2018 | Categorie: Algemeen

Drie nieuwe modellen: gemeenschap van woning en/of inboedel

Met ingang van heden is de toepassing Modellen Huwelijkse Voorwaarden uitgebreid met drie nieuwe modellen:

 1. Gemeenschap van woning
 2. Gemeenschap van inboedel
 3. Gemeenschap van woning en inboedel

Ook deze huwelijkse voorwaarden kunnen zowel aan de hand van een zogenoemd ‘statisch model’ worden samengesteld als via een dynamische vragenlijst.

Daarnaast zijn in het programma de volgende wijzigingen doorgevoerd:

 • In de tekstblokken Finaal verrekenbeding bij scheiding en Finaal verrekenbeding bij overlijden is het keuzeblok Ja, alsof wettelijke gemeenschap van goederen op 31/12/2017 gewijzigd in Ja, alsof algehele gemeenschap van goederen vóór 01/01/2018. Bovendien is de beperkte variant van dit keuzeblok uit het programma geschrapt; er kan uitsluitend nog voor de uitgebreide variant worden gekozen.
   
 • Ook in het tekstblok Finaal verrekenbeding bij scheiding is de beperkte variant van het keuzeblok Ja, alsof wettelijke gemeenschap van goederen vanaf 01/01/2018 uit het programma geschrapt; er kan uitsluitend nog voor de uitgebreide variant worden gekozen.
   
 • In het tekstblok Finaal verrekenbeding bij overlijden is toegevoegd het keuzeblok Samenloop met finaal verrekenbeding bij scheiding. Hierin is geregeld dat bij het einde van het huwelijk door overlijden, in bepaalde gevallen wordt verrekend overeenkomstig het onder Finaal verrekenbeding bij scheiding bepaalde.
   
 • In alle modellen wordt thans standaard het tekstblok Betalingsregeling opgenomen. Hierin is geregeld dat, indien de ene partner een geldsom is verschuldigd aan de andere partner, in bepaalde gevallen in onderling overleg een betalingsregeling kan worden overeengekomen.
  Om doublures te voorkomen, is een soortgelijke bepaling geschrapt uit de tekstblokken Finaal verrekenbeding bij scheiding, Finaal verrekenbeding bij overlijden en Periodiek verrekenbeding.
   
 • In de tekstblokken Finaal verrekenbeding bij scheiding, Finaal verrekenbeding bij overlijden, Periodiek verrekenbeding en Inkomen zijn enkele teksten aangepast.
   
 • Er zijn twee varianten van het tekstblok Inkomen: Verkort inkomensbegrip en Uitgebreid inkomensbegrip. De variant Uitgebreid inkomensbegrip is thans nog verder uitgebreid. Zo bevatten de keuzeblokken Winst eenmanszaak en Winst personenvennootschap nu niet alleen de varianten Ja en Nee, maar ook Uitgekeerde winst en Zelf gedeelte winst vaststellen. Nieuw toegevoegd is het keuzeblok Uitgekeerde winst rechtspersoon (met de varianten Ja en Nee).

Vragen/opmerkingen
Mocht u naar aanleiding van het bovenstaande vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met mr. Pascal Baard:
Tel: 026-3708699
E-mail: pbaard@estateplanningexpert.nl

Naar algemeen overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin