Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
01-12-2023 - HR 1 december 2023, ECLI:NL:HR:2023:1664
30-11-2023 - Update Modellen Huwelijkse Voorwaarden

Nieuwe EPX-Portal vanwege introductie EPX-Manager

LinkedIn
22-01-2020 | Categorie: Algemeen

De nieuwe (online) EPX-Portal is vanaf heden ook beschikbaar voor de gebruikers van de programma's Testamentvergelijking en Aangifte Erfbelasting

De afgelopen twee jaar hebben wij hard gewerkt aan de digitalisering van de aangiften schenk- en erfbelasting. Vooral de toepassing Aangifte Erfbelasting leidde tot de noodzaak alle vragen, zoals die tot nu toe waren opgenomen in het Cliëntenbestand, opnieuw te formuleren en te programmeren, teneinde de gewenste koppeling met de systemen van de Belastingdienst mogelijk te maken.

Wij hebben deze noodzakelijke aanpassingen ten behoeve van de Aangifte Erfbelasting aangegrepen de inmiddels tien jaar oude EPX-Portal geheel te moderniseren, (nog) klantvriendelijker te maken en online aan te bieden, waardoor het in de (nabije) toekomst mogelijk wordt (vragenlijsten van) toepassingen aan elkaar te koppelen. De nieuwe EPX-Portal voldoet daarnaast beter aan actuele beveiligingsvereisten, zoals een (verplichte) tweestapsverificatie.

De nieuwe EPX-Portal is vorige week al beschikbaar gesteld aan alle gebruikers zónder de toepassingen Testamentvergelijking en Aangifte Erfbelasting. Wij zijn blij te kunnen melden dat de nieuwe EPX-Portal sinds vandaag ook beschikbaar is voor alle gebruikers van voornoemde programma's.

EPX-Manager vervangt Cliëntenbestand
De nieuwe vragenlijst voor de toepassingen Testamentvergelijking en Aangifte Erfbelasting (voor overlijdens vanaf 1 januari 2019) is vanaf heden te vinden in de EPX-Manager, de vervanger van het Cliëntenbestand. Vooralsnog hebben wij de meeste vragen op herkenbare wijze opgenomen en slechts daar waar de systemen van de Belastingdienst dat eisen, veranderingen doorgevoerd. Als gevolg van de wijzigingen is het niet mogelijk bestaande Cliëntenbestanden te openen in de EPX-Manager of bestaande Cockpitbestanden te openen via de nieuwe EPX-Portal.

Aangifte Erfbelasting
In 2020 zullen er door de overgang van een schriftelijke naar een digitale wijze van het doen van een aangifte erfbelasting twee versies van onze aangiftesoftware actief zijn, te weten:

  1. Bij overlijdens tot en met 31 december 2018 kan de aangifte uitsluitend op papier worden gedaan en dient gebruik te worden gemaakt van het Cliëntenbestand (in de oude EPX-Portal).
  2. Bij overlijdens vanaf 1 januari 2019 kan de aangifte digitaal worden gedaan en maak je alsdan gebruik van de EPX-Manager (in deze nieuwe EPX-Portal). Voor overlijdens na 30 september 2019 moet de aangifte digitaal worden ingediend en moet je gebruikmaken van de EPX-Manager.

Vervallen oude EPX-Portal
De oude EPX-Portal komt in beginsel op korte termijn te vervallen. Uitsluitend voor gebruikers van de toepassing Aangifte Erfbelasting handhaven wij de oude EPX-Portal tot en met 31 december 2020, zodat hiermee een aangifte erfbelasting bij een overlijden vóór 2019 op de oude (schriftelijke) wijze kan worden gemaakt en ingediend.

Wij wensen alle gebruikers van onze software veel gemak en meer mogelijkheden met de nieuwe EPX-Portal!

Vragen/opmerkingen
Mocht u naar aanleiding van het bovenstaande vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met mr. Pascal Baard:
Tel: 026-3708699
E-mail: pbaard@estateplanningexpert.nl

Naar algemeen overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin