Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
19-04-2024 - Gehuwd in gemeenschap van goederen (WPNR 2024/7455)
18-04-2024 - Verhoging wettelijke rente per 1 januari 2024 naar 7% (Vp-Bulletin 2024/9)

Verwerkend systeem voor aangiften schenk- en erfbelasting 2023 later in productie

LinkedIn
15-03-2023 | Categorie: Algemeen

Update uitgesteld zolang Belastingdienst geen ontvangstbevestiging geeft

Nadat wij afgelopen februari van de Belastingdienst de benodigde documentatie hebben ontvangen, zijn we direct aan de slag gegaan met het vervaardigen van de 2023-versies van de toepassingen Aangifte Schenkbelasting en Aangifte Erfbelasting. Inmiddels zijn beide aangifteprogramma’s gereed. Helaas kunnen wij ze nog niet aan de gebruikers beschikbaar stellen omdat de Belastingdienst haar zaken (wederom) niet op orde heeft. Een paar dagen geleden ontvingen wij immers het volgende bericht:

“Aangifte schenk- en erfbelasting 2023 indienen met commerciële software is wél mogelijk. Echter wordt de dialoog (nog) niet afgemaakt. Er volgt nog geen ontvangstbevestiging of foutbericht (statusmelding 500/510). Dit betekent ook dat over deze aangiftes nog geen vragen gesteld kunnen worden aan b.v. de BelastingTelefoon, omdat deze aangiften niet zichtbaar zijn.
Aangiftes die al zijn ingediend worden afgehandeld als het ontvangende en verwerkende systeem klaar is. Wanneer dat is, is momenteel moeilijk aan te geven. De verwachting is dat daar zeker nog ruim 1 maand voor nodig is.”

Het indienen van aangiften voor de schenk- en erfbelasting 2023 is volgens de Belastingdienst dus wel mogelijk, maar gebruikers ontvangen in het Aangifteoverzicht vervolgens géén ontvangstbevestiging (groen vinkje) of foutbericht (rood kruisje). Oftewel: gebruikers weten niet of de ingediende aangiften in goede orde door de Belastingdienst zijn ontvangen of niet. Omdat wij dat onwenselijk én gebruiksonvriendelijk vinden, hebben wij besloten de update van beide toepassingen tot nader order – volgens onze contactpersoon bij de Belastingdienst gaat het verwerkend systeem voor aangiften schenk- en erfbelasting 2023 pas op zijn vroegst eind april in productie – uit te stellen. Pas zodra de Belastingdienst meldt dat gebruikers na het indienen van de aangiften schenk- en erfbelasting 2023 een ontvangstbevestiging of foutbericht ontvangen, zullen wij de nieuwe versies beschikbaar stellen.

UPDATE 30-03-2023
Het verwerkend systeem voor aangiften erfbelasting 2023 is eerder dan verwacht in productie gegaan. De 2023-versie van onze toepassing Aangifte Erfbelasting is zodoende aan de gebruikers beschikbaar gesteld. Dat betekent dat zij vanaf vandaag al digitaal aangifte kunnen doen vanwege een overlijden in 2023.
Klik hier voor meer informatie over de 2023-versie.

UPDATE 26-04-2023
Het verwerkend systeem voor aangiften schenkbelasting 2023 is nog steeds niet in productie gegaan. Sterker nog: volgens onze contactpersoon bij de Belastingdienst kan op dit moment zelfs geen planning worden afgegeven...

Vragen/opmerkingen
Mocht u naar aanleiding van het bovenstaande vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met mr. Pascal Baard of mr. drs. Jessica Cantineau:
Tel: 026-3708699
E-mail: info@estateplanningexpert.nl

Naar algemeen overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin