Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
01-12-2023 - HR 1 december 2023, ECLI:NL:HR:2023:1664
30-11-2023 - Update Modellen Huwelijkse Voorwaarden

Vermogensetikettering en de bedrijfsopvolgingsregelingen voor aanmerkelijkbelangaandelen (Estate Planner Digitaal 2013/03)

LinkedIn
18-04-2013 | Categorie: Literatuur

Mr. A.M.A. de Beer

Voor de vennootschapsbelasting wordt een vennootschap geacht een onderneming te drijven en wel met al haar vermogen. De vennootschap drijft dus ook een onderneming als haar activiteiten naar maatstaven van de inkomstenbelasting niet als een (materiële) onderneming kwalificeren. Zouden de bedrijfsopvolgingsregelingen in de inkomstenbelasting en Successiewet onverkort op de verkrijging van aandelen van toepassing zijn, dan kwalificeren daarmee ook zuivere beleggingsactiviteiten. Dat vond de wetgever onwenselijk. Om zoveel mogelijk rechtsvormneutraliteit te bereiken is daarom voor de bedrijfsopvolgingsregelingen aansluiting gezocht bij het materiële ondernemingsbegrip en de vermogensetiketteringsregels in de inkomstenbelasting. Aandelen in een vennootschap kwalificeren dus slechts als de vennootschap een ‘echte’ onderneming drijft en voor de te faciliteren waarde van de aandelen telt slechts de waarde van ‘echt’ ondernemingsvermogen mee. In deze bijdrage gaat de auteur in op de toepassing van de vermogensetiketteringsregels in geval van de verkrijging van aanmerkelijkbelangaandelen.

Het online vakblad Estate Planner Digitaal verschijnt zes maal per jaar en bevat artikelen over actuele onderwerpen op het gebied van estate planning.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin