Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
01-12-2023 - HR 1 december 2023, ECLI:NL:HR:2023:1664
30-11-2023 - Update Modellen Huwelijkse Voorwaarden

Uitsluitingsclausule, gemeenschapsvermogen en consumptieve uitgaven: is er nog wat te vorderen? (Estate Planner Digitaal 2019/10)

LinkedIn
17-10-2019 | Categorie: Literatuur

Mr. P.J.T. Van Gompel

Het gebeurt regelmatig. Een ouder schenkt een kind een bedrag in contanten onder uitsluitingsclausule. Het kind is gehuwd in gemeenschap van goederen en stort het geld op een gezamenlijke bankrekening waarvan het saldo tot de gemeenschap van goederen behoort. Van de gelden op de rekening wordt geleefd, de echtgenoten gaan gezellig uit eten, naar de bioscoop en met vakantie. Het huwelijk loopt stuk. Kan het kind het geschonken bedrag terugvorderen uit de gemeenschap van goederen? De ouder die de schenking heeft gedaan en het kind hopen van wel. De andere echtgenoot vindt het – nu het geld is opgemaakt – naar alle waarschijnlijkheid niet redelijk dat er nog een vergoedingsrecht is.
Over vergelijkbare cases is al de nodige lagere jurisprudentie gewezen. Op 5 april 2019 heeft de Hoge Raad zich uitgesproken over een dergelijke kwestie (ECLI:NL:HR:2019:504). In dit artikel gaat de auteur in op die uitspraak. Voorts bespreekt zij wat een schenker/erflater kan of echtgenoten zelf kunnen doen om te voorkomen dat er bij het einde van huwelijk onduidelijkheid is over de vraag of er een vergoedingsvordering is ontstaan.

Het online vakblad Estate Planner Digitaal verschijnt zes maal per jaar en bevat artikelen over actuele onderwerpen op het gebied van estate planning.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin