Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
23-11-2022 - Conclusie A-G IJzerman 6 oktober 2022, ECLI:NL:PHR:2022:903
23-11-2022 - Hof Amsterdam 15 november 2022, ECLI:NL:GHAMS:2022:3218

Samenwoners en hun woning (civiele aspecten) (Estate Planner Digitaal 2022/2)

LinkedIn
17-02-2022 | Categorie: Literatuur

Mr. J.I. Driessen-Kleijn

Indien ongehuwde en niet-geregistreerde partners willen gaan samenwonen, zijn er verschillende mogelijkheden voor de huisvesting. De partners kunnen samen een huurwoning gaan zoeken of één van de partners trekt in bij de andere partner in diens huurwoning. De partners kunnen ook de voorkeur hebben voor een koopwoning. Ook daar zijn twee mogelijkheden. De partners kopen samen een woning of één van de partners trekt in bij de andere partner in diens koopwoning. Partners die gaan samenwonen, of het nu in een huurwoning of een koopwoning is, realiseren zich vaak niet dat aan de verhuizing van de inboedelgoederen meer gevolgen vastzitten dan zij zich kunnen voorstellen.
In dit artikel zal een aantal civielrechtelijke aspecten van het gaan samenwonen van partners worden behandeld. Zo komen de begrippen medehuur en samenhuur aan de orde alsmede de overeenkomsten en verschillen daartussen. Wanneer de partners gaan samenwonen in de eigen woning van één van hen en de partner/niet-eigenaar op enigerlei wijze eigen middelen gaat gebruiken voor investeringen in de woning of gaat meebetalen aan de aflossingen van de hypothecaire lening, is er sprake van vermogensverschuiving. Een aantal specifieke situaties wordt in het artikel uitgewerkt. Gaan de partners samenwonen in een woning die zij samen aankopen, dan zullen zij meestentijds ieder de onverdeelde helft in eigendom verkrijgen. Ook voor deze situatie wordt een aantal aandachtspunten behandeld.

Het online vakblad Estate Planner Digitaal verschijnt zes maal per jaar en bevat artikelen over actuele onderwerpen op het gebied van estate planning. Beschikt u over een licentie op ons online vakblad, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel Estate Planner Digitaal 2022/2.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de opleiding Estate Planning Specialist

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Driedaagse Leergang Levenstestament
Uitgebreide leergang waarin alle relevante deelonderwerpen aan bod komen

Modellen Huwelijkse Voorwaarden
Nu inclusief een uitgebreid model mét toelichting voor ongehuwde samenwoners

Twitter Linkedin