Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
23-04-2024 - HR 5 april 2024, ECLI:NL:HR:2024:518HR:2023:733
19-04-2024 - Gehuwd in gemeenschap van goederen (WPNR 2024/7455)

Testamentaire mogelijkheden om stief- en eigen kinderen (zoveel mogelijk) gelijk te behandelen (Estate Planner Digitaal 2022/12)

LinkedIn
15-12-2022 | Categorie: Literatuur

Mr. H.J. de Jonge

We leven in een tijd met steeds meer samengestelde gezinnen en tweede huwelijken. De notaris in de familierechtpraktijk wordt daardoor in toenemende mate geconfronteerd met complexe gezinsverbanden. Het opstellen van testamenten voor echtgenoten met een samengesteld gezin vergt creativiteit van de betrokken notaris. Te meer omdat de keuzes die gemaakt worden bij het overlijden van de eerste echtgenoot gevolgen hebben bij het overlijden van de langstlevende echtgenoot. Een ‘normale’ wettelijke verdeling zal niet in alle gevallen volstaan.
In dit artikel worden verschillende erfrechtelijke regelingen besproken aan de hand van een casus. Op fiscale aspecten wordt zijdelings ingegaan. Verder zijn de legitieme porties van de (eigen) kinderen een belangrijk aandachtspunt voor de praktijk, zowel in de testeerfase als bij de boedelafwikkeling, waarop in dit artikel beperkt wordt ingegaan. Daarnaast moeten de echtgenoten er (bij de keuze van de testamentvorm) rekening mee houden dat de andere echtgenoot zijn testament altijd kan wijzigen, zolang hij wilsbekwaam is.
De praktijkervaring van de auteur leert dat het advies mede afhankelijk is van de levensfase waarin de testateurs zich begeven. Elke erfrechtelijke regeling heeft zijn eigen voor- en nadelen. De auteur vindt het wenselijk dat de notaris de verschillende mogelijkheden met de testateurs bespreekt en hen wijst op de voors en tegens daarvan, zodat zij zelf een weloverwogen beslissing kunnen nemen. Zij zullen daarbij een afweging moeten maken tussen de belangen van elkaar en die van de (eigen) kinderen. Het opnemen van een zogenaamde ‘preambule’ creëert bewustwording bij de testateurs. Het is immers goed mogelijk dat de andere echtgenoot (alsnog) besluit (de erfstelling in) zijn testament te wijzigen ten gunste van zijn eigen kinderen.

Het online vakblad Estate Planner Digitaal bevat artikelen over actuele onderwerpen op het gebied van estate planning, maar stopt helaas per 1 januari 2023. Beschikt u over een licentie op ons online vakblad, dan kunt u middels de link het complete artikel raadplegen: artikel Estate Planner Digitaal 2022/12.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin