Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
23-11-2022 - Conclusie A-G IJzerman 6 oktober 2022, ECLI:NL:PHR:2022:903
23-11-2022 - Hof Amsterdam 15 november 2022, ECLI:NL:GHAMS:2022:3218

Belastingbesparing met de wettelijke verdeling of liquiditeitsvoordeel met de tweetrapsmaking? (Estate Planner Digitaal 2011/14)

LinkedIn
16-12-2011 | Categorie: Literatuur

Mr. T.C. Hoogwout

Hoewel op grond van de wettelijke verdeling de langstlevende ouder alle goederen en schulden van de nalatenschap krijgt, zijn ook de kinderen erfbelasting verschuldigd over de onderbedelingsvordering die zij krijgen. Tot schrik van de langstlevende ouder moet hij de erfbelasting van de kinderen voorschieten, zoals bleek in het televisieprogramma Radar van 1 maart 2010. Naar aanleiding van deze uitzending laten veel mensen bij de notaris een testament maken waarin de langstlevende als enig erfgenaam wordt benoemd. Door middel van een zogenoemde tweetrapsmaking krijgen de kinderen hun erfdeel als de langstlevende overlijdt. Als de verkrijging van de langstlevende binnen de vrijstelling voor partners valt van € 603.600 (2011), is bij het eerste overlijden geen erfbelasting verschuldigd. Bij het tweede overlijden moeten de kinderen uiteraard wel erfbelasting betalen. In deze bijdrage worden de fiscale gevolgen van dit 'Radar-testament' vergeleken met de wettelijke verdeling. Aan de civielrechtelijke haken en ogen van de tweetrapsmaking wordt geen aandacht besteed.

Het online vakblad Estate Planner Digitaal verschijnt zes maal per jaar en bevat artikelen over actuele onderwerpen op het gebied van estate planning.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de opleiding Estate Planning Specialist

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Driedaagse Leergang Levenstestament
Uitgebreide leergang waarin alle relevante deelonderwerpen aan bod komen

Modellen Huwelijkse Voorwaarden
Nu inclusief een uitgebreid model mét toelichting voor ongehuwde samenwoners

Twitter Linkedin