Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
26-04-2024 - Update Modellen Huwelijkse Voorwaarden
23-04-2024 - HR 5 april 2024, ECLI:NL:HR:2024:518HR:2023:733

Nieuwe Europese IPR-verordeningen inzake huwelijksvermogensrecht en vermogensrechtelijke gevolgen van geregistreerde partnerschappen (Tijdschrift Erfrecht 2016/6)

LinkedIn
23-01-2017 | Categorie: Literatuur

Mr. J.G. Knot en mr. J.L.D.J. Maasland

De notariële praktijk raakt, na hier inmiddels ruim een jaar mee te hebben gewerkt, steeds vertrouwder met de Europese Erfrechtverordening. Op 24 juni 2016 zijn door de Europese Raad opnieuw twee verordeningen vastgesteld, die van groot belang zullen worden voor de notariële praktijk: de Huwelijksvermogensrechtverordening (hierna: HuwVo) en de Partnerschapsvermogensrechtverordening (hierna: GPVo). Aangezien het Europese verordeningen betreft, zullen deze rechtstreekse werking hebben. Anders dan Europese richtlijnen hoeven verordeningen immers niet te worden geïmplementeerd in de nationale wetgeving. Krachtens art. 69 lid 3 HuwVo is deze verordening van toepassing op echtgenoten die ná 29 januari 2019 in het huwelijk treden of het op hun huwelijksvermogensstelsel toepasselijke recht aanwijzen. Art. 69 lid 3 GPVo bevat voor deze verordening dezelfde bepaling ten aanzien van geregistreerde partners. In dit artikel behandelen de auteurs de hoofdlijnen van de HuwVo en de GPVo, waarbij zij met name ingaan op de elementen van toepasselijk recht die van belang zijn voor de notariële praktijk.

Met het programma IPR Huwelijksvermogensrecht stelt u snel, eenvoudig en nauwkeurig vast welk recht vanuit Nederlands perspectief van toepassing is op het huwelijksvermogensstelsel van echtgenoten.

Naar literatuur overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin