Estate Planning Expert
 

ACTUEEL
30-04-2024 - Levensverzekering, gemengde polis en samengesteld gezin: de Hoge Raad snapt het. De estateplanner ook?! (FTV 2024/12)
30-04-2024 - Conserverende aanslag als alternatief voor de voorwaardelijke vrijstelling van de bedrijfsopvolgingsregeling (FTV 2024/11)

Hof 's-Hertogenbosch 29 februari 2024, ECLI:NL:GHSHE:2024:641

LinkedIn
18-03-2024 | Categorie: Jurisprudentie

Instelling bewind omdat levenstestament geen toezicht of rekening en verantwoording bevatte

Zoon verzoekt ondercuratelestelling van vader. Net als de rechtbank wijst het hof dat af, maar hof ziet wel voldoende zorgen en aanleiding om een bewind uit te spreken over de goederen van de rechthebbende. Het hof is van oordeel dat de vermogensrechtelijke belangen van vader op dit moment onvoldoende zijn gewaarborgd. Het is invoelbaar dat vader zijn autonomie wil behouden en dat hij geen ‘gedoe’ wenst met een curator, bewindvoerder of mentor. Toch is het hof van oordeel dat vader op dit moment bescherming nodig heeft. Het levenstestament beschermt hem daartoe onvoldoende, te meer waar het hof voornoemde zorgen heeft. Bovendien is niet duidelijk geworden of de daarin benoemde gevolmachtigden de belangen van vader zullen en kunnen behartigen. Dit klemt te meer nu krachtens het levenstestament geen rekening en verantwoording behoeft te worden afgelegd en daarmee iedere vorm van toezicht op de wijze van belangenbehartiging ontbreekt.
Er zijn geen concrete feiten of omstandigheden gesteld noch aannemelijk geworden op grond waarvan moet worden aangenomen dat vader niet, althans onvoldoende, in staat is zijn niet-vermogensrechtelijke belangen zelf behoorlijk waar te nemen. Vader is weliswaar cognitief en motorisch beperkt, maar hij ervaart in het dagelijks leven veel steun van zijn vriendin en dat acht het hof voor nu voldoende.

Meer informatie:

Naar jurisprudentie overzicht


Naar boven

Wilt u beter adviseren over estate planning?
Meld u dan vandaag nog aan voor de meerdaagse opleiding Estate Planning Specialist

Uitgebreide Modellen Levenstestamenten
Completer dan ieder ander model, inclusief toelichting voor de levenstestateur

Kent u onze Estate Planning Tools al?
De meest geavanceerde reken- en datatoepassingen op de Nederlandse markt

Gebruiksvriendelijke Modellen Testamenten
Altijd up-to-date en inclusief een uitgebreide en heldere toelichting voor de testateur

Uniek in de markt: Aangifte Erfbelasting
Om op snelle, efficiënte en veilige wijze digitaal aangifte erfbelasting te kunnen doen

Twitter Linkedin